‘Zet geen onom­keerbare stappen in fossiele miljoe­nen­in­ves­tering op Bonaire’


31 maart 2021

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan vindt dat het kabinet geen onomkeerbare stappen mag zetten in de miljoeneninvestering in fossiele energie op Bonaire zolang de antwoorden op Kamervragen niet binnen zijn. “De Kamer hoort niet zo buitenspel gezet te worden door een minister, zeker niet bij het opstarten van zo’n risicovol project midden in de klimaat- en biodiversiteitscrisis.” Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zijn ‘spoedverzoek’ aan de minister gesteund.

Demissionair minister Van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat stond op het punt om dit omstreden project er alsnog doorheen te drukken. Eind vorig jaar deed hij ook al eenzelfde poging. Op expliciet verzoek van Van Raan kreeg de Kamer toen de gelegenheid om vragen te stellen. Van Raan: “Veel van die vragen zijn onbeantwoord gebleven. In plaats van dat het kabinet nu met aanvullingen komt, wordt dit ontkend en wordt de druk verder opgevoerd met de mededeling dat het kabinet alsnog die investering gaat doen. Ongehoord! Of je die investering nu wel of geen goed idee vindt, de Kamer bepaalt zelf of ze goed geïnformeerd is en niet ministers.”

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt is de kous ook nog niet af als alle antwoorden binnen zijn. De openstaande vragen zijn begin december gesteld en sindsdien is er veel gebeurd op het eiland. Zo is Bopec, dat eerder de fossiele brandstofopslag regelde, failliet, waardoor er opslagfaciliteiten vrijkomen die kunnen worden benut zolang het kabinet nog geen duurzaam alternatief voor Bonaire heeft geregeld. “Dit soort ontwikkelingen vormen een niet te negeren nieuwe context voor de plannen van het kabinet”, zegt Van Raan. “Daarnaast zijn er ook lijken uit de kast gevallen. Wat het kabinet namelijk ook nog niet had gemeld, is dat een onderdeel van zijn plan is dat er een stookoliepier moet komen midden in het Koning Willem Alexander-natuurreservaat. Mocht de pier er komen, dan gaat dit gepaard met koraalvernietiging. Dit is onacceptabel.”